Dit is waarom ook jij een hoofruif wil hebben

Binnen de paardensport wordt op steeds meer stallen gestreefd naar het houden van paarden op een meer natuurlijke manier. Zo komen de paarden frequenter en langer uit de box en wordt er geprobeerd om in stal op een natuurlijkere manier te voeren. Maar het is niet alleen belangrijk dat paarden in stal op een natuurlijke manier worden gevoerd. Ook wanneer een paard lang in de paddock staat moet er voldoende ruwvoer tot de beschikking zijn. Uiteraard zijn er meerdere manieren om het ruwvoer aan te bieden, maar in onze ogen is het gebruik van een hooiruif voor zowel paard als verzorger de beste manier. Wij leggen graag uit waarom!

Zandkoliek
Het is al uit meerdere wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken naar voren gekomen, maar paarden moeten eigenlijk de hele dag de beschikking hebben tot ruwvoer. Nog vrij regelmatig zien wij dat paarden die buiten in de paddock of kale wei staan, ruwvoer vanaf de grond krijgen. Dat de paarden op deze manier vanuit een natuurlijke houding eten is perfect, alleen neemt het risico op zandkoliek enorm toe. Doordat het ruwvoer op de grond ligt komt er snel zand tussen wat tijdens het eten in de darmen van het paard beland. Gelukkig kan dit worden voorkomen door het ruwvoer aanbieden vanuit een hooiruif. Het ruwvoer ligt alsnog laag bij de grond, maar doordat het niet daadwerkelijk op de grond ligt wordt er voorkomen dat er zand tussen kan komen. Zo neemt het risico op zandkoliek weer af.

Verhoogde duurzaamheid
Buiten dat er een verhoogd risico op zandkoliek is door het aanbieden van het ruwvoer op de grond, draagt het ook niet bij aan de duurzaamheid van het ruwvoer. Denk bijvoorbeeld aan typisch Nederlandse regenbuien waardoor al het ruwvoer verloren gaat of er juist nog meer zand aan blijft kleven. Maar ook gebeurt het dat paarden door het ruwvoer heen lopen of erop mesten en het vervolgens niet meer opeten. Doordat het ruwvoer in een hooiruif overdekt zit en in een bak blijft het droog en gaat er niets tot heel weinig verloren wat dus heel duurzaam is. De paarden hebben hierdoor altijd goede kwaliteit ruwvoer tot hun beschikking. Het is bij sommige modellen zelfs mogelijk om een speciaal voer besparend net aan te schaffen waardoor er nog minder ruwvoer verloren kan gaan.

Geschikt voor alle formaten
Tegenwoordig zijn er hooiruiven beschikbare in alle vormen en maten. In het assortiment van Veld Omheiningen hebben wij hooiruiven die geschikt zijn tot wel 16 paarden. Hierdoor zijn de hooiruiven ook perfect geschikt om te gebruiken in de opfok of soortgelijke omstandigheden waarbij paarden in grote groepen worden gehuisvest. Met de mogelijkheid om de hooiruiven ook afstellen op de grote van de paarden zijn de hooiruiven voor alle soorten paarden of zelfs ander vee geschikt om te gebruiken.

Benieuwd naar ons assortiment hooiruiven? Bekijk ze hier!